Petita història cronològica d’una lectura teatral dramatitzada de “Dansa d’Agost”

Any 2014, 16 de febrer, diumenge. Tornem de cap de setmana i en arribar a casa verifico a l’ordinador els emails que han arribat. Un d’ells, rebut el dia 14, prové d’#AsSocPerla oferint a tots el socis la possibilitat de participar en una lectura dramatitzada de l’obra “Dansa d’agost” d’en Brian Friel. La meva dona afiliada, igual que jo, a l’Associació, evidentment també l’ha rebut.

17 de febrer, dilluns. Tenint en compte que tots dos hi estem d’acord, unes cinc hores abans que es clogui el plaç d’inscripció, enviem els corresponents emails amb el nostre desig i esperança alhora de ser entre els escollits, si més no, un de nosaltres. Sobre les quatre de la tarda, rebem la confirmació que hem estat inclosos a la llista del sorteig.

18  de febrer, dimarts. Al matí me’n adono que he rebut un correu amb els resultats del sorteig. Com a simple curiositat, i espero que no els sabrà greu que inclogui el seu nom en aquest curt relat, cito els noms dels afortunats: Dolors Sáez, Gemma Marcó, Àngels Sánchez Piñol, Imma Suy i Josefina Cols, la meva dona, tot sigui dit de pas. Quedant com a suplents: Cristina Matamoros i Zulma Caballero. Elles són les que hauran de llegir els personatges femenins. Pel que respecte al masculins: Jorge Sánchez Pedraza, Xavier Rodon Viñals i el que això explica, Miquel Roca Ollé, i com a suplent Pablo García Manau. Fou una casualitat total que tant la meva dona com jo resultéssim afortunats, ja que cadascú té el seu compte de correu. Els emails d’inscripció els vàrem fer de manera independent i en cap moment vàrem fer esment que érem marit i muller. A partir d’ara parlaré en nom de tots dos, perquè ambdós ens va passar el mateix. Poc abans d’acabar el dia rebem un altre correu, fent-nos saber uns petits canvis en els horaris en principi previstos, res d’important.

19 de febrer, dimecres. A la tarda l’Eulàlia Comas, ens fa saber que encara no hem confirmat la nostra participació en la lectura i tanmateix ens remet a un enllaç per poder descarregar-nos el text de l’obra. Quan intentem accedir al text i imprimir-lo comencen els problemes dels futurs lectors. Que si lletra petita, que si impressió molt feble i alguna altra cosa que ara no recordem. Per cert, a molt última hora del dia, tan última que ens sembla que va ser a l’inici del dia següent, confirmem la nostra assistència a la lectura, sempre i quan poguem llegir el text amb unes mínimes condicions de qualitat.

20 de febrer, dijous. En continuar els problemes amb la recepció del text, d’aquest dia farem un breu resum ja que si haguéssim d’explicar  tots els emails que ens vàrem arribar a enviar i reenviar seria massa exhaustiu i en conseqüència, pesat. En veure que la gran majoria no ens en sortíem, l’Eulàlia, la coordinadora de l’acte, va prendre la decisió de fer fotocòpies del text base i que cada participant acudís a la seu de La Perla29 o a la Biblioteca de Catalunya a recollir-les. Nosaltres, que ja teníem des de feia temps, entrades per “Translations” pel dia 21, indiquem que les recollirem a la Biblioteca.

21 de febrer, divendres. Assistim a la representació de “Traduccions – Translations” obra d’en Brian Friel, el mateix autor de l’obra que hem de llegir. Ens quedem al col.loqui que fan avui, després de l’obra. Hi són presents tots els actors, el traductor i el director, Ferran Utzet, del que citem el nom perquè és qui instruirà, conduirà i dirigirà la lectura de “Dansa d’agost”. En acabar el col.loqui el saludem personalment i copsem de seguida la seva disposició a que tot surti bé. Si algú ha tingut la voluntat de llegir aquest escrit i encara no ha vist l’obra “Traduccions – Translations”,  els hi recomanem totalment. L’actualitat del seu text, la magistral direcció d’en Ferran, la magnífica traducció de Joan Sallent, l’extraordinària interpretació dels actors: Enric Auquer, Jenny Beacraft, Ivan Benet, Òscar Intente, Montse Morillo, Albert Prat, Júlia Truyol, David Vert i Ramon Vila, immensos tots ells, l’adient escenografia de Maura Nylon, i la professionalitat de la resta de components de l’equip artístic, la converteixen en una obra de les que inexcusablement s’ha de veure. Ens hem assabentat que han prorrogat fins el 14 de març. Pels que encara no l’hagueu vist, aquí teniu la possibilitat de poder-hi anar. Perdó, ens en oblidàvem,  abans havíem recollit el text que haurem de llegir. Ara si que és veu força bé.

22 i 23 de febrer, dissabte i dumenge. A més d’altres coses, ens dediquem a llegir “Dansa d’agost”, per estar el millor preparats possible en el moment  de la lectura.

24 de febrer, dilluns.  A les 19’00 hores hem de ser a la seu de La Perla29. Dirigint-nos cap allà una noia ens pregunta si som del barri. No som de Gràcia… per tant no som del barri, però abans de donar-li la resposta observem que porta el text de la lectura a la mà i li diem que nosaltres també hi anem. És la Cristina, una de les suplents, ha estat avisada per substituir  l’Àngels que ha sofert una indisposició.  Allà ja ens espera l’Eulàlia i en un tres i no res, ja hi som tots. En Ferran Utzet, el director, ens fa fer uns exercicis previs perquè ens anem coneixent i a continuació, asseguts a taula, ens presentem tots i cadascú de nosaltres. El director, llavors, procedeix amb el càsting o sigui ens assigna els papers que ens toca llegir .Dolors Sáez à Kate, Gemma Marcó à Agnes, Imma Suy à Chris, Cristina Matamoros à Rose, Josefina Cols à Maggie, Xavier Rodon à Michael, Jorge Sánchez à Gerry i Miquel Roca à Jack. Comença la lectura, en Ferran ens va donant una sèrie d’indicacions molt valuoses; corregint-nos l’entonació, alguns gestos significatius, la manera d’expresar-nos… en fi, una direcció d’una professionalitat total. Podem afirmar que tots li vam agrair que ens ajudés de la manera que ho va fer, val a dir, que l’ambient va ser d’una cordialitat excel.lent i tots ens ho vàrem passar tan bé que ens allargàrem més estona de la prevista sense adonar-nose’n.

25 de febrer, dimarts. Ha arribat el gran dia. Ens trobem al bar del teatre de la Biblioteca de Catalunya. A la sala assajant “L’orfe del clan dels Zao”, l’obra de La Perla29 que s’estrenarà, si tot va com ha d’ anar, al teatre Romea, la darrera setmana de març. Tots els que formem part d’#AsSocPerla no ens la podem perdre i de segur que tindrem motius per recomenar-la.

Perdó, ens en hem anat del tema, reprenem el fil d’aquest escrit. Ens asseiem al voltant de la taula situada al bell mig del bar. Diversos associats, interessats en la lectura, han vingut com a públic.  En Ferran, explica als presents que anem a fer la lectura de “Dansa d’agost” i que malgrat que som lectors o “actors” ocasionals, ho farem de la mateixa manera com ho farien els actors professionals, és a dir, si ell ho creu convenient, interromprà la lectura per tal de donar-nos alguns consells i indicacions. El mateix Ferran va fer la introducció de l’obra i s’erigí en el narrador. No cal explicar en detall tal com va anar la lectura, solament indicar que al final tots vàrem estar d’acord de que hi havia hagut  una millora remarcable respecte al dia anterior, fruit, sens dubte, del bon treball del director.

Ens acomiadàrem amb una molt grata impressió de l’experiència viscuda i desitjant-nos que ens poguéssim trobar moltes vegades, si més no, com a espectadors de teatre, ja que si en una altra ocasió l’#AsSocPerla torna a convocar als associats a participar en una lectura, molt problablement cap de nosaltres serà un dels afortunats. Però… mai se sap…

Per acabar, volem donar les gràcies a les següents persones i entitats: A l’#AsSocPerla per haver-nos possibilitat la participació en aquesta gratificant experiència. A La Perla 29, per haver-nos acollit per aquest acte, tant a la seva seu del carrer Torrent d’en Vidalet com al bar del Teatre de la Biblioteca de Catalunya. A l’Antoni, que creiem és el president de l’associació, per la quantitat de fotos que ens va fer. A totes aquelles persones que varen venir d’espectadors/oients a la lectura, sincerament la vostra presència ens va motivar, si cap, encara molt més. Als altres lectors que varen participar: Dolors, Imma, Cristina, Gemma, Jorge i  Xavier. A en Ferran Utzet per la professionalitat, dedicació, el seu saber estar i… per què no dir-ho?, la seva paciència amb nosaltres. A en Marc…que era present allà al bar, posant-nos els gots i l’aigua per aclarar-nos la gola i… esperant pacientment que s’acabés l’acte. I per damunt de tot, a l’Eulàlia, la persona que amb gran amabilitat ens ha rebut als llocs de trobada i ha procurat en tot moment que ens sentíssim còmodes i ben atesos. Tanmateix per les fotos que vas fer i per les que ens has enviat

Moltíssimes gràcies a tots. Nosaltres tenim la costum de dir fins la propera i que sigui ben aviat. Salutacions cordials.

P.D.  Esperem i desitjem que “Dansa d’agost” sigui un del projectes artístics de La Perla29 la propera temporada.

Miquel Roca i Josefina Cols.
Socis #AsSocPerla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s